Skip to main content

Apcc Standards For Virgin Cocount Oil

Apcc Standards For Virgin Cocount Oil


1. Scope

This Standard applies to virgin coconut oil.

2. Description
Coconut oil is derived from the kernel/meal/copra of the coconut (Cocos nucifera L.).
Virgin coconut oil is obtained from the fresh and mature kernel of coconut by
mechanical or natural means with or without the application of heat, which does not
lead to alteration of the oil. Virgin coconut oil is suitable for human consumption in its
natural state.

3. Essential Composition and Quality Factors

Interim APCC Standards

Identity Characteristics
Relative density
Refractive index at 40oC
Moisture % wt. max.
Insoluble impurities per cent by mass max.
Saponification Value
Iodine value
Unsaponifiable matter % by mass. max.
Specific gravity at 30 deg./ 30 deg. C
Acid Value max.
Polenske Value min.

GLC Ranges of Fatty Acid
Composition (%)
C 6:0
C 8:0
C 10:0
C 12:0
C 14:0
C 16:0
C 18:0
C 18:1
C 18:2
C 18:3 – C 24:1

Quality Characteristics
Colour
Free Fatty Acid
Peroxide Value
Total Plate Count


Odour and Taste


Contaminants
Matter volatile at 105oC
Iron: (Fe)
Copper
Lead
Arsenic

0.915 - 0.920
1.4480 - 1.4492
0.1 - 0.5
0.05
250 - 260 min
4.1 - 11.00
0.2 - 0.5
0.915 - 0.920
0.5
13



0.4 - 0.6
5.0 - 10.0
4.5 - 8.0
43.0 - 53.0
16.0 - 21.0
7.5 - 10.0
2.0 - 4.0
5.0 - 10.0
1.0 - 2.5
< 0.5



water clean
0.5%
3 meq/kg oil
< 10 cfu

Free from foreign and rancid odour and
Taste.


0.2 %
5 mg/kg
0.4 mg/kg
0.1 mg/kg
0.1 mg/kg

4. Food Additives
None Permitted

5. Hygiene
It is recommended that the product be prepared in accordance with the GMP and
HACCP standards.

6. Labelling
The name of the food on the label shall be “Virgin Coconut Oil.”. The provisions of
the General Standard for the labeling of Prepackaged Foods (CODEX STAN 1 – 1985
(Rev. 1-1991)) shall apply.

7. Methods of Analysis and Sampling

Based on Codex Alimentarius (Volume 13 )

source from APCC.




Comments

Popular posts from this blog

Minyak Kelapa Dara - Sifat Beku

Minyak Kelapa Dara - Sifat Beku Minyak Kelapa Dara mempunyai banyak kelebihannya dan salah satunya ialah ketika ianya berada di dalam keadaan sejuk. Ianya membeku di bawah 20 darjah celcius atau di dalam keadaan bersuhu sejuk ( aircond ). Dan  ianya akan kembali normal jika berada di dalam keadaan suhu bilik. Adakah Anda Ingin Membeli Secara Borong ?  Kami sedia membantu anda. Sila hubungi saya di talian 012-7267647 En Sahrizal.

Coconut Cooking Oil

Coconut cooking oil Salah satu produk yang terhasil dari olahan kelapa adalah minyak masak . Di sini saya sertakan maklumat untuk kategori A & B di mana kedua dua gred ini berbeza dari segi prosessnya. Grade A  Proses sama seperti membuat minyak kelapa dara . Proses sama seperti VCO Proses Natural Proses penyaringan Grade B Proses dari kopra , Iaitu kelapa di keringkan dahulu di bawah panas matahari sehingga ianya kekuningan, lalu ianya di press dengan teknologi mesin supaya minyak nya akan terkeluar dari kopra. Dan hasil yang terkeluar dari kopra itu adalah minyak masak kelapa. Selamat mencuba minyak masak kelapa. #bionaturaceutical

Pembekal Minyak Kelapa Dara Malaysia - Harga Borong

Pembekal Minyak Kelapa Dara Malaysia  Tak tahu nak dapatkan bekalan minyak kelapa dara di malaysia ?  Insyallah kami sedia membantu anda.  Kelebihan bekalan minyak kelapa dara dari kami :- Harga kompetitif di pasaran Pembelian pukal dan minima  Tiada bahan kimia 100 % Minyak kelepa dara asli Tiada bahan campuran Pembekal Minyak Kelapa Dara Malaysia Boleh hubungi saya 012-7267647 whatsapp / sms / telegram  Klik kat sini untuk mengetahui kelebihan Minyak Kelapa Dara